Do góry

Przekąski Przepis na:

Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 3 Ocena: 85

Dodano:

Odsłon: 7573

Przygoda,tanio,smaczne :-)

Składniki

  • Dynia Hokkaido, 1,5kg
  • cebula, 1 srednio duza
  • zabki czosnku, 2
  • mala pomarancza lub mandarynka, 1
  • imbir (2cm. swiezego lub troche proszku ), 1/2 lyzeczki
  • Curry przyprawa, 1 lyzeczka
  • kurkuma, 1 lyzeczka
  • maslo, 4 duze lyzki
  • rosol,lub wywar z kostki rosolowej np.kogutek, 1/2 litra
  • sol, szczypta
  • pieprz, szczypta
  • chili (sproszkowane), szczypta
  • mleko kokosowe(bardzo wazne ,nie mozna pominac ), 200 ml
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Maslo rozgrzac w wielkim rondlu,dodac poszatkowana cebule i czosnek.Jak bedzie super zapach w kuchni dolozyc dynie.Miszajac drewniana lycha troszke przyrumienic dynie (chodzi o zolto-karmelkowy smak i wyglad zupy ,,a wiec z wyczuciem gotowac prosze !) i wszystko posypac rownomiernie imbirem,curry,kurkuma,sola ,pieprzem,chili,.Caly czas szybko drewniana lycha mieszac.Zalac rosolem.Gotowac 30 minut na wolnym ogniuZ.pomaranczy lub mandarynki wycisnac sok dodac do gotujacej sie zupy,.Ugotowana zupe zmixowac.Dodac mleko kokosowe,pomalu rozprowadzic doprawic jeszcze sola i pieprzem ,gotowac jeszcze 1 minute, podawajac przyozdobic stuzkami mleka kokosowego i natka pietruszki +przyrumienione pestki dyniowe ...smacznego:-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń