Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z kurek

Zupa krem z kurek

Autor:

Przepisów i artykułów: 130 Ocena: 807

Dodano:

Odsłon: 404

Kurka, czyli pieprznik jadalny, jest bardzo wartościowym grzybem, gdyż obok dużej zawartości witamin i soli mineralnych jest także niskokaloryczna. A że sezon na kurki w pełni, więc do dzieła. Do ich zagęszczenia używam Fix knorr „zupa z kurek”, gdyż uważam że nadaje on idealny smak potrawie.

Składniki

  • Kurki (500g)
  • Masło (1-2 łyżki)
  • Śmietanka (0,5 l) – dowolna zawartość tłuszczu
  • Fix Knorr „zupa z kurek”
  • Przyprawy: sól, pieprz.
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. 1. Kurki dokładnie oczyszczam: wpierw płuczę w zimnej wodzie, następnie sparzam w osolonej wodzie i znów hartuję w zimnej. Wrzątek ze solą zmniejszają napięcie powierzchniowe i łatwiej jest oczyścić kurkę z piasku pomiędzy blaszkami.
    2. Duże kurki kroję na pół, małe zostawiam w całości.
    3. W rondlu rozpuszczam masło i wrzucam kurki. Obsypuję je pieprzem, ale nie solę.

  2. 4. Podsmażam je i wlewam śmietankę. Wsypuję fix i mieszam. Lekko jeszcze gotuję.
    5. Podaję z domowym makaronem lub grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń