Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem z pasternaku

Zupa krem z pasternaku

Autor: konhambos

Przepisów i artykułów: 106 Ocena: 2154

Dodano: 13.01.2018

Odsłon: 240

Pasternak to w Polsce bardzo niedoceniane warzywo, przy tym jest duzo smaczniejsze od pietruszki, niskokaloryczne i równie zdrowe. Zupa krem jest bardzo szybkim daniem, sok z pomaranczy, przyprawy i parmezan dodaja mu specyficznego smaku, a ukoronowaniem sa jajka przepiórcze, które mozna oczywiscie zastapic kurzymi.

Składniki

  • 250 g korzeni pasternaku
  • 80 ml swiezego soku z pomaranczy
  • 1 lyzeczka przyprawy Quatre Épices ( lub jej pojedynczych skladników)
  • sól
  • oliwa z oliwek
  • 4 jajka przepiórcze
  • platki parmezanu
  • czarna sól hawajska
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Na wstepie uwaga: przyprawe quatre-épices bardzo latwo wykonac samemu. Sklada sie ona z bialego pieprzu (70%), imbiru (20%), galki muszkatolowej (9%) i gozdzików (1%).

    Pasternaki obrac, pokroic na kawalki i gotowac w wodzie ok. 20 min. Po ugotowaniu odcedzic i ew. zostawic troche wody z gotowania do rozrzedzenia kremu.
    Kostki pasternaku zmiksowac, dodac sok z pomaranczy, przyprawe quatre-épices, sól (idealnie pasuje pomaranczowa) i oliwe z oliwek. Jesli krem bedzie zbyt gesty, dodac troche wody z gotowania pasternaków.

    Jajka przepiórcze usmazyc na oliwie, ulozyc na kremie, posypac sola hawajska i platkami parmezanu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 15 stycznia Mmm... Bardzo smaczna i pożywna zupka :)
Prezentuje się bardzo apetycznie :)
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 13 stycznia Brzmi niesamowicie pysznie:)))Muszę wypróbować! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń