Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa krem ze świeżych pomidorów.

Zupa krem ze świeżych pomidorów.

Autor:

Przepisów i artykułów: 113 Ocena: 718

Dodano:

Odsłon: 204

Zachęcam, by przynajmniej raz - w sezonie pełnym pachnących i aromatycznych pomidorów skusić się na przygotowanie zupy ze świeżych pomidorów. Jest bardzo smaczna i zdrowa.

Składniki

  • 1,5 kg świeżych pomidorów (u mnie żółte z własnego ogrodu)
  • 1,5 litra wcześniej przygotowanego bulionu warzywnego lub rosołu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • sól, świeżo mielony czarny pieprz i cukier do smaku
  • po łyżce śmietany na każdy talerz
  • 3 łyżki oleju lub klarowanego masła
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wcześniej należy przygotować sobie bulion warzywny bądź wykorzystać rosół np z poprzedniego dnia.
    W garnku rozgrzać olej lub masło , wrzucić pokrojoną drobno cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
    Smażyć chwilę, cały czas mieszając by nie doprowadzić do zrumienienia.
    Następnie dodać pokrojone pomidory razem ze skórką i nasionami. Usunąć tylko twarde części .
    Pod koniec smażenia dodać bazylię.Można dodać 1/2 szklanki wody by pomidory nie przywierały do dna.
    Kiedy pomidory się rozpadną, zdjąć z ognia i pomidory zmiksować a następnie przetrzeć przez sito.

  2. Przelać do garnka, doprawić solą , pieprzem i sporą ilością cukru by zniwelować kwaśny smak zupy.
    Stopniowo dolewać bulion warzywny. Zupa powinna mieć konsystencję kremu. Jej gęstość regulujemy bulionem.
    Na talerzu dodajemy kleks śmietany i dekorujemy świeżymi listkami bazylii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń