Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa krem ze szparagów"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 321
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 116
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 321
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 116
Składniki
Szparagi umyj (nie musisz ich obierać) i odkrój zdrewniałe końcówki. Odetnij czubki (ok. 5-6 cm) i odłóż je. Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Listki bazylii opłucz pod bieżącą wodą, osusz.
Bulion podgrzej. Włóż do niego czubki szparagów, gotuj ok. 2 min. Wyjmij je łyżką cedzakową, wrzuć do miski z bardzo zimną wodą i odcedź. Do bulionu wrzuć pozostałe części szparagów i gotuj tak długo, aż będą miękkie (6-8 min). W międzyczasie na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę, smaż 1-2 min. Całość przełóż do rondla z ugotowanymi szparagami, dodaj listki bazylii i podgrzewaj ok. 2 min.
Gdy zupa nieco przestygnie, rozdrobnij ją blenderem. Dodaj śmietankę oraz gałkę muszkatołową, dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Ponownie podgrzej nie doprowadzając do wrzenia. Zupę przelej na talerze i udekoruj odłożonymi szparagami.
Zupę możesz podać z groszkiem ptysiowym lub grzankami. Możesz ją posypać startym parmezanem lub zrumienionymi płatkami migdałowymi.
30 minut. Porcja: 190 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie