Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa kurkowa

Zupa kurkowa

Autor: annawk

Przepisów i artykułów: 231 Ocena: 7027

Dodano: 09.07.2010

Odsłon: 9971

sama nie byłam jeszcze na grzybach , ale moja koleżanka Ewelinka tak, dzięki za grzybki :)

Składniki

  • 1,5 l bulionu z kurczaka
  • 2 szkl.drobno posiekanych kurek
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 łyżki masła
  • sól, pieprz,majeranek
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej do zagęszczenia zupy
  • 3 kopiate łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. tartego oscypka
  • grzanki
  • natka
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę (w kostkę) podsmażyć na maśle , kiedy będzie szklista dodać kurki , zesmażyć na złoto.

  2. Masę grzybową dodać do bulionu, doprawić , gotować jakieś 10 min, zmiksować blenderm na gładko .

  3. Zupę zagęścić- makę, śmietanę i odrobine wody dobrze wymerdać, wlać do zupy i zagotować.

  4. Ostudzoną zupę w naczyniu do zapiekania posypać oscypkiem , zapiec w temp. 200 st ok.15 min. Podawać z grzankami i natką pietruszki lub koperku.

  5. Chce mi się do lasu !!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 12 lipca 2010 Ech już czuję aromat tej pysznej zupki..... Poezja.
Nie pozostaje nic innego jak wycieczka do lasu, obawiam się tylko, że przy tych upałach nawet na zupkę nic nie uzbieram :(

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

polkangaroo 09 lipca 2010 Ja już jestem po pierwszym grzybobraniu po prawdziwkach i kurkach zostało tylko wspomnienie, sos do mięska był pyszny...za kilka dni znowu idę w las.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń