Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogonowa

Zupa ogonowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1891 Ocena: 43428

Dodano:

Odsłon: 40412

:)

Składniki

  • 2 ogony wieprzowe
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • seler
  • por
  • 4 cebule średniej wielkości
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • szklanka soku pomidorowego
  • 4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 4 ziemniaki
  • 1 łyżka majeranku
  • sól ,pieprz
  • 4 liście laurowe
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Umyte i oczyszczone ogony wieprzowe włożyć do zimnej i osolonej wody , zagotować i odcedzić.
    Do odcedzonych ogonów dołożyć obrane warzywa ,liście laurowe ,ziele angielskie, zalać wodą ,posolić i doprawić pieprzem ,nastawić na wolny ogień i gotować do miękkości.
    Na patelni usmażyć pokrojoną w kostkę cebulę ,następnie dodać majeranek i czerwoną paprykę ,przesmażyć.
    Na patelnię wlać sok pomidorowy wymieszany z przecierem i smażyć jeszcze chwilę.
    Ugotowane na miękko warzywa i mięso wyciągnąć z wywaru i wlać do niego cebulę z pomidorami. Wrzucić też obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.
    Warzywa pokroić w drobną kostkę ,ogony obierać z mięsa i dodać do zupy. Gotować jeszcze około 30 - 40 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Obserwator 27 listopada 2013 Ostatnio jadłem zupę ogonową , też bez "torebki" , pychota , polecam!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 26 listopada 2013 Pamiętam nazwę takiej zupy w torebkach, była dość popularna swego czasu, chętnie skorzystam z Twojego przepisu i zrobię dla przypomnienia.
Ze składników wnioskuję, że jest dość intensywna w smaku kwaskowa i ostra ?
Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń