Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa

Przepis dnia 2014-11-28
Zupa ogórkowa

Autor: MojaKuchnia

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 1798

Dodano: 26.11.2014

Odsłon: 30848

Prosty przepis na pyszną, domową zupę ogórkową. Można ją podawać zabielaną lub też bez śmietany.

Składniki

  • 400 g kiszonych ogórków
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 5 ziemniaków
  • 200 ml śmietany 18%
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz ziarnisty
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Skrzydełka dokładnie myjemy, wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i wstawiamy do gotowania.

    Dodajemy przyprawy i solimy.

  2. Obieramy marchewkę, pietruszkę i por. Marchewkę kroimy w kostkę.

    Kiedy skrzydełka się podgotują, zbieramy z powierzchni szumowiny i dorzucamy warzywa. Gotujemy wszystko aż skrzydełka zaczną się rozpadać.

  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, przekładamy do garnuszka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy do podgotowania – nie kogą być całkiem miękkie.

    Kiedy skrzydełka będą już mocno ugotowane z wywaru wyjmujemy mięso, pietruszkę i pora.

    Dodajemy do wywaru podgotowane ziemniaki.

  4. Obieramy ogórki kiszone i kroimy w kostkę lub ścieramy na grubej tarce. Dodajemy do wywaru. Dolewamy pół szklanki kwasku z kiszenia ogórków.

    Na koniec zabielamy zupę śmietaną rozrobioną w niewielkiej ilości letniej wody. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut.

    Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

eliot44 24 kwietnia 2015 A ja robię tak jak autor:))) De gustibus... Ogórki koniecznie krojone w kostkę, zamiast powszechnie rozdrabnianych na tarce, do czego przyzwyczaiła mnie moje śp. babcia. Mieszkam na Kujawach, gdzie ogórkową często podaje się z makaronem z makaronem. Sam ostatnio zasmakowałem w wersji z ziemniakami.

18 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grajka337 29 listopada 2014 Ja robię tak jak Renka :) Zupa jest przepyszna :)

11 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 26 listopada 2014 Ogórkowa tak pospolita zupa,że nie trzeba jej "przedstawiać" a jednak każda gospodyni gotuje inaczej,ja np.gotuję ziemniaki razem,gdy są miękkie daję poduszone ogórki na maśle -)

47 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń