Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sycąca, lekkostrawna zupka, dobra szczególnie na zimę. Łatwa w przygotowaniu i tania, szczególnie jak się ma swoje własne kiszone ogórki.
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 593
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 353
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 593
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 48
Quesadillas jest tłumaczone jako "mała tandeta" i określa się nim danie Meksy...
Odsłon: 77
Makaron z pomidorami to świetny pomysł na lekki obiad czy kolację. Danie jest...
Odsłon: 47
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 353
Składniki
Włoszczyznę obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę kroimy drobno. Warzywa wkładamy do dużego garnka, dodajemy łyżkę oleju, sól do smaku i dusimy pod przykryciem na małym ogniu aż warzywa zmiękną. Można dodać łyżkę płatków drożdżowych (wzmacniają walory smakowe).
Tym czasem obrane ziemniaki kroimy w drobną kostkę.
Do miękkich warzyw dodajemy około 4 l wody (można więcej lub mniej, w zależności kto jaką gęstość preferuje), zagotowujemy, dodajemy ziemniaki, ryż, ziele angielskie, liść laurowy i gotujemy na wolnym ogniu aż ziemniaki i ryż się ugotują.
Następnie dodajemy starte kiszone ogórki, pieprz ziołowy i doprawiamy śmietaną. Trzymamy jeszcze z 5 minut na ogniu. Zupa gotowa. Posypujemy na talerzu natką pietruszki. Smacznego :)