Do góry

Zupy Przepis na:

zupa ogórkowa

zupa ogórkowa

Autor: mever

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 2

Dodano: 16.06.2011

Odsłon: 1013

mało pracochłonne, smaczne i sycące

Składniki

  • mięso (niekoniecznie), 200g
  • warzywa (marchewka, seler, pora), po ok 50 g
  • ziemniaki, 500 g
  • ogórki kwaszone, 500 g
  • ugotowane jaja, 6-8 szt
  • serek topiony (najlepiej z szynką lub koperkiem), 80-100 g
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ugotować wywar z mięsa oraz jarzyn, 1 kostki rosołowej i niewielkiej ilości wegety lub podobnej przyprawy.

  2. Osobno ugotować ziemniaki

  3. Odcedzić wywar, wyjąć mięso, obrać z kości, tłuszczu itp (zostawić chudziutkie:), dość drobno pokroić. Por wyrzucić.

  4. Ugotowane ziemniaki, marchewkę i seler przepuścić wraz z kwaszonymi ogórkami przez maszynkę do mięsa.

  5. Do gotującego się, przecedzonego wywaru dodawać po kawałeczku serek topiony, mieszać aż się całkowicie rozpuści.

  6. Do wywaru z rozpuszczonym serkiem wrzucić: pokrojone mięso, zmielone ziemniaki, marchew, seler i kwaszone ogórki. Zamieszać. Jeśli wywar był bez mięsa, proponuję dodać pokrojone w słupki resztki wędlin wędzonych, dobrej kiełbasy, resztki pieczeni lub co tam masz dobrego pod ręką:)

  7. Ugotowane na twardo jaja posiekać niezbyt drobno (ew. przepuścić przez grubą kratkę do sałatek nie krojąc ich poprzednio), wrzucić do zupy, zamieszać. Przyprawić do smaku, jeśli trzeba dolać wody z ogórków.

  8. Zagotować. Można dodać śmietany, jeśli ktoś lubi. Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń