Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa ogórkowa – jedzenie proste i pyszne!

Zupa ogórkowa – jedzenie proste i pyszne!

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 2174

Dodano:

Odsłon: 632

Niby taka prosta zupka, którą każdy zna – choćby z przedszkola – ale ma ona wyjątkowe właściwości. Otóż – jak każda kwaśna zupa – rozgrzewa całe ciało i poszczególne członki. Więc na chłodne początki wiosny zupa ogórkowa jest w sam raz. Aby ugotować pyszną zupę ogórkową, trzeba mieć oczywiście kiszone ogórki. Możesz kupić je w sklepie, ale najlepsze są własnej produkcji – wtedy masz pewność, że są naprawdę smaczne i zdrowe.

Składniki

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 litr wody lub lekkiego bulionu
  • 1 cebula obrana i pokrojona w drobną kostkę
  • 250 g kiszonych ogórków utartych na dużych oczkach tarki
  • łyżka masła klarowanego lub oleju
  • listek laurowy i ziele angielskie
  • pół kubeczka śmietanki kremówki (słodkiej) – można zastąpić wegańską śmietaną
  • sól, pieprz
  • posiekany świeży lub mrożony koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ziemniaki umyj, obierz i pokrój w niezbyt małą kostkę. Marchewki umyj, obierz (skórki możesz zostawić w celu przygotowania wspaniałego bulionu z obierek) i pokrój w mniejszą kostkę. Zagotuj wodę lub bulion i wrzuć do niego pokrojone ziemniaki i marchewki, 3-4 kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotuj pod pokrywką do miękkości.

  2. W międzyczasie w innym rondlu rozgrzej masło klarowane (lub olej, ale masło smaczniejsze) i podduś na nim na biało posiekaną cebulkę.

  3. Kiszone ogórki zetrzyj na tarce o dużych oczkach.

  4. Po chwili do cebuli dodaj starte kiszone ogórki, przykryj i duś w tłuszczu około 10-15 minut – do czasu, aż w drugim garnku ugotują się ziemniaki i marchewki.

  5. Gdy warzywa w większym garnku będą miękkie, dodaj do nich zawartość mniejszego rondla, czyli ogórki z cebulą. Ja pokroiłam też drobno łodyżki kopru i dodałam je na kilka minut przed końcem gotowania, by trochę zmiękły. Gotuj wszystko jeszcze 3-4 minuty, a następnie dodaj słodką śmietankę kremówkę. Zagotuj mieszając, by się nie zwarzyła.

  6. Zupę przypraw jeszcze pieprzem i solą (tu ostrożnie, gdyż kiszone ogórki są często dość mocno słone). Na koniec dodaj koperek. Ja samą delikatną natką posypałam gotową zupę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 07 kwietnia MMM <3 tutaj czuję aromat! <3 Serio <3 Dzisiaj czułem musztardę :( czyli 2 tygodnie przeziębienia :( Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń