Do góry

Zupy Przepis na:

zupa: ostatnie podrygi zimy :)

zupa: ostatnie podrygi zimy :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 240 Ocena: 1655

Dodano:

Odsłon: 130

gęsta pożywna zupa z rozgrzewających zima produktów, idealna kiedy jeszcze nie czas na nowalijki, a spiżarkę trzeba opróżnić z "zimowych produktów", głównym składnikiem jest dyniowe pure

Składniki

  • dyniowe pure - 3 szklanki
  • włoszczyzna mrożona - 2 szklanki
  • soczewica czerwona - 2 łyżki
  • Mleczko kokosowe - 1/2 szklanki
  • kurkuma - 1 łyżeczka
  • czarny pieprz - 1/2 łyżeczki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę w miesiącach kwiecień/maj, zanim pojawią się nowalijki, używam mrożoną. Mam takie przekonanie, że zachowuje więcej witamin, jędrności i smaku....

    Soczewicę płuczę na sicie i dodaję do garnka z włoszczyzną.

    Wyjmuje ostatnie pudełko mrożonego dyniowego pure na zimowe gotowanie, dodaję do garnka i wszystko zalewam wodą.
    (w nawiasie mówiąc, bardzo polecam zrobienie zapasu dyniowego pure na zimowe gotowanie, a do przepisu wystarczy skopiować link: https://smaker.pl/przepis-dyniowe-pure-na-zimowe-gotowanie,153909,domowapiwniczka.html )

    Gotuję 20-25 minut. Aż dynia rozmarznie, zagotuje się, a soczewica całkiem się rozpadnie.

  2. Kurkumę z pieprzem rozprowadzam w mleczku kokosowym, dokładnie mieszam i wlewam do zupy. Mieszam. Gotuję jeszcze 3 minuty i podaję.

    Nikt nie zgadł co to za zupa i z czego, a każdy kto jadł chciał wiedzieć, taka byłą dobra :) A to dlatego, że smaki tak dokładnie się przenikają i w efekcie dają zupełnie nowe wrażenia smakowe.

    Zupa jest tak sycąca, że właściwie wystarcza za cały obiad :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 06 maja Dla mnie to idealna zupa na caly rok!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń