Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pieczarkowa z serkami topionymi

Zupy

Autor: newsweek

Przepisów i artykułów: 48 Ocena: 258

Dodano: 04.01.2017

Odsłon: 884

Dość szybka w wykonaniu i bardzo pożywna zupa, mogąca spokojnie służyć za jednogarnkowy obiad.

Składniki

  • 500g pieczarek
  • 500 g mięsa mielonego (najlepiej wołowe)
  • 250 g kiełbasy śląskiej
  • 2 duże cebule
  • 4 serki topione po 100g
  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 3/4 szklanki ryżu
  • 3 kostki rosołowe (najlepiej drobiowe)
  • 3 litry wody
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 4 ziela angielskie
  • Smalec
> 6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Włoszczyznę umyć i obrać. Te elementy włoszczyzny, które się da, to trę na tarce na dużych oczkach a resztę kroję i wszystko razem wrzucam do gara, zalewam litrem wody i wstawiam na ogień żeby się powoli gotowało.

  2. W tym czasie kroję cebulę w kostkę i podsmażam na smalczyku i jak już się zrumieni to dorzucam mięso i podsmażam wszystko tak jak na spaghetti (najlepiej jeśli z mięsa porobią się grudki).

  3. Pieczarki szatkuję na tarce ale można też pokroić je w cienkie plasterki. Następnie wrzucam je go gara z gotująca się powoli włoszczyzną i dorzucam podsmażone z cebulą mięso. Dolewam też resztę wody.

  4. Na patelni podsmażam pokrojoną w plasterki kiełbasę i wrzucam do gara. W tym momencie dodaję też wszystkie przyprawy.

  5. Kiedy całość już się chwilę pogotuję (ok. 5 minut), wsypuje ryż i po kolejnych 5 minutach dorzucam serki topione pokrojone w kostkę. Teraz pozostaje już tylko mieszać zupę, żeby się ryż nie przypalał, aż do jego ugotowania i roztopienia serków.

    Uwagi, sugestie, propozycje :-)

    Żeby się lepiej kroiło serki, można je na chwilę wrzucić do zamrażarki, nie będą się wtedy tak kleiły.

    Jest to przepis na sporą porcję, ale zupa jest na tyle dobra, że u mnie schodzi "na pniu"


    Życzę smacznego i zapraszam na mój profil w serwisie Smaker.pl

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń