Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

Zupa pomidorowa na rosole z lanymi kluseczkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 58 Ocena: 656

Dodano:

Odsłon: 8184

Gotuję moją pomidorową na wiele sposobów. Tym razem zrobiłam na rosole i z moimi ulubionymi kluseczkami lanymi. Bardzo je lubię a moja córka od najmłodszych lat zajadała się takimi.

Składniki

  • do 2 litrów rosołu
  • 1 słoiczek 190 g dobrego koncentratu pomidorowego albo 600 ml przecieru pomidorowego
  • 1/2 szklanki śmietanki 30 %
  • sól, pieprz, cukier
  • natka pietruszki
  • lubczyk ( miałam suszony )
  • na kluseczki:
  • 3 jajka rozm. L
  • 6 -8 łyżek mąki
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rosół zagotowałam z koncentratem pomidorowym

  2. W kubeczku wymieszałam mąkę i jajka na gładką i ciężko lejącą się masę.

    Wlewałam takie ciasto cienką strużką do wolno gotującej się zupy. Delikatnie mieszałam w tym czasie drewnianą łyżką zupę, robiąc tym samym miejsce dla następnej porcji ciasta.

    Zagotowałam całość od czasu do czasu mieszając, by kluski nie przywarły do dna garnka.

  3. Kiedy kluski już wypłynęły na wierzch i napuchły, dodałam łyżeczkę lubczyku suszonego, wlałam śmietankę i przyprawiłam do smaku solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem.

    Przed podaniem posypałam natką pietruszki dla tych, co lubią taki dodatek

  4. Notatki:

    * jeśli zupa jest zbyt kwaśna dodać cukru, poprawia smak zupy

    * śmietankę wlewać na koniec, zdarzało mi się robić lane kluski na zabielonej już zupie, ze śmietanką nic się nie działo, nie warzyła się

    * od jakości koncentratu czy przecieru zależy smak zupy, warto zaopatrzyć się w lepszej jakości, wiadomo najsmaczniejszy jest własnej roboty

    * do klusek w razie potrzeby dodać mąki, masa nie może być za rzadka, bo kluski znikną w zupie i tylko ją zagęszczą

    * im dłużej zupa pomidorowa z kluskami będzie stała tym będzie bardziej gęsta

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń