Do góry

Dania główne Przepis na:

Zupa pomidorowa, pomidorówka z kiełbasą

Zupa pomidorowa, pomidorówka z kiełbasą

Autor:

Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1057

Dodano:

Odsłon: 607

Zupa pomidorowa na kiełbasie i kostce rosołowej zamiast mięsa. Jest ona na tyle gęsta i pożywna, że spokojnie może spełniać rolę eintopfu, czyli obiadu jednogarnkowego :)

Składniki

  • 1 litr domowego przecieru pomidorowego lub kupnego soku pomidorowego
  • 1 litr wody
  • 2 kostki rosołowe drobiowe
  • 1 duża cebula
  • 200g marchewki
  • 200g makaronu
  • 250g kiełbasy śląskiej lub podwawelskiej
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 200ml śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 czubata łyżeczka majeranku3 liście laurowe
  • 3 liście laurowe
  • 1 ząbek czosnku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni na niewielkiej ilości smalcu, ale tylko tyle aby się zeszkliła, a nie spiekła. Marchewkę trzemy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy do garnka, do którego wlewamy też przecier i wodę, dodajemy kostki rosołowe i wstawiamy na ogień czy na czym tam gotujemy :)

  2. podsmażoną cebulkę dorzucamy do głównego garnka, a na patelni podsmażamy kiełbasę pokrojoną w dość cienkie plasterki 3-5mm, do momentu aż się ładnie zarumieni. Kiedy jest już gotowa dorzucamy ją do głównego garnka. Zaraz po kiełbasie wrzucamy tez makaron i gotujemy aż zrobi się al dente. Od tego momentu trzeba pilnować i mieszać zupę co jakiś czas, aby makaron nie przywarł do dna.

  3. Następnie dodajemy przyprawy: cukier, ocet, pieprz, ziele angielskie, czosnek przeciśnięty przez praskę, liść laurowy, majeranek i gotujemy do czasu aż makaron zmięknie. Potem zestawiamy zupę z ognia i czekamy 2-3 minuty żeby jej temperatura spadła o kilka stopni i dodajemy śmietanę.

  4. Teraz pozostaje już tylko pomieszać zupę i podawać na stół z dodatkiem koperku lub pietruszki :)

    Uwagi, sugestie, propozycje do przepisu :-)

    Kwaśność zupy zależy od pomidorów, z których zrobiony był przecier. Jeśli zupa wyjdzie zbyt kwaśna, sytuację można uratować dodając trochę cukru.

    Zamiast śmietany można dodać jogurtu naturalnego.

    Śmietana nie powinna się zwarzyć jeśli nie dodamy jej do wrzącej zupy. Jeśli jednak nie jesteśmy pewni czy nie zrobią nam się grudki, to można śmietanę przelać do miseczki lub większego kubka i dodać do niej nieco gorącej zupy, wymieszać i dopiero wlać do garnka. wtedy na pewno się nie zwarzy.

    Wskazane jest aby zupę (nie tylko tę, ale każdą) mieszać w trakcie gotowanie wyłącznie drewnianą łyżką.

    Życzę smacznego i zapraszam do obserwowania mojego profilu, na którym staram się dodawać przepisy na bieżąco, kiedy tylko mam czas gotować :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń