Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa rzodkiewkowo-serowa

Zupa rzodkiewkowo-serowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 172

Dodano:

Odsłon: 204

pyszna i szybka zupa. Alternatywa dla poniedziałkowej pomidorowej na niedzielnym rosole :-)

Składniki

  • 2 litry wywaru lub włoszczyzna na wywar
  • 2 pęczki rzodkiewki
  • dwa duże serki topione
  • pęczek szczypiorku
  • Cebula biała
  • 100 ml śmietany
  • sól,pieprz,ziele angielskie,liść laurowy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z włoszczyzny zrób wywar, marchewkę pokrój w półplasterki reszę w całości. Dodaj listek laurowy i ziele angielski, dopraw solą i pieprzem, gotój ok 20 minut. Wyjmij włoszczyznę (oprócz marchewki).

  2. Cebulę pokroić w kosteczkę i zeszklić na oleju. Do wywaru dodać serki topione i mieszać aż do rozpuszczenia. Dodać zeszkloną cebulę.

  3. Rzodkiewkę pokroić w plasterki, dodać do wywaru. Gotować ok 10 minut. Zupę zabielić śmietaną - gotować jeszcze chwilę.

  4. Szczypiorek posiekać i wsypać do zupy. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej.
    Ja podaję zupę z drobnym makaronem lub ryżem.
    SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń