Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa

Zupa szczawiowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 34

Dodano:

Odsłon: 309

Aromatyczna i smaczna zupa.

Składniki

  • 1 udko kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • seler
  • 4-5 ziemniaków
  • 4 garście szczawiu
  • 1 łyżka śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 litry wody
  • 4 jajka gotowane na twardo
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Warzywa obieramy i kroimy na mniejsze kawałki.

    Udko i warzywa zalewamy wodą i gotujemy wywar na małym ogniu ok 60 minut.


  2. Kiedy wywar nam się gotuje, kroimy ziemniaki w kostkę i szatkujemy szczaw.
    Jeżeli nie mamy świeżego szczawiu możemy dodać słoiczek marynowanego.

    Do gotowego wywaru dodajemy ziemniaki i dalej gotujemy ok 15-20 minut (do miękkości ziemniaków).

    Po tym czasie dodajemy szczaw i gotujemy kilka minut.

    Zupę doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

    Gotową zupę zaprawiamy zahartowaną* śmietaną i chwilę gotujemy.

    *Do szklanki wkładamy śmietanę i dodajemy trochę zupy. Mieszamy. Czynność powtarzamy kilka razy. W ten sposób hartujemy śmietanę, żeby się nie zważyła w zupie ;-)


  3. Na talerz dodajemy pokrojone jajko.

    Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń