Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa szczawiowa "postna"

Zupa szczawiowa postna

Autor: evanion

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 174

Dodano: 08.03.2013

Odsłon: 1890

Wręcz błyskawiczna zupa (jej przygotowanie zajmuje max 30minut) do tego pyszna i prosta oraz bardzo tradycyjna. Przepis zaczerpnięty z książki Hanny i Pawła Lis "Kuchnia Słowian"

Składniki

  • woda, 2l
  • szczaw, 3-4 garście młodych listków/ 2xsłoik konserwowego po 260
  • Śmietana minimum 18%, 300ml
  • jajka, 1
  • Żółtka z jajek, 2-4
  • sól
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Do gotującej się wody wrzucamy opłukane i pokrojone listki szczawiu. Gotujemy 15 minut.

  2. Dodajemy sól i zaprawiamy śmietaną rozmąconą z jajkiem i żółtkami. Zdejmujemy z ognia aby nie zważyły się żółtka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń