Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa warzywna

Zupa warzywna

Autor:

Przepisów i artykułów: 498 Ocena: 9868

Dodano:

Odsłon: 2083

Z sezonowych warzyw, wyszła przepyszna!

Składniki

  • żeberka lub kości wieprzowe 0,5 kg
  • woda 1,5 litra to będą 4 spore porcje
  • Ziemniaki młode 8szt
  • Marchew 2 szt
  • Cebula
  • Czosnek 4 ząbki
  • patison 1 większy lub kilka mniejszych
  • pietruszkę i selera miałam suszonego
  • kasza pęczak 3- 4 łyżki
  • sos pomidorowo dyniowy, lub jaki kto ma 200ml
  • śmietana 18 % 1-2 łyżki
  • sól i pieprz
  • ziele ang i liść laur. po dwie szt
  • Koperek
3-4 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Nastawiłam żeberka w wodzie. Gotowałam je pół godziny z zielem i liściem laurowym.
    W między czasie przygotowałam warzywa. Ziemniaczki tylko umyłam i pokroiłam. Obraną cebulę i marchew pokroiłam w kostkę, czosnek w plasterki. Patisona większego starłam na tarce, a małe na plasterki.

    Warzywa dodałam po pół godzinie gotowania żeberek, razem z 2-3 łyżkami kaszy pęczak.
    W sumie po godzinie, gdy warzywa były miękkie dodałam mus dyniowo pomidorowy :

    https://smaker.pl/przepis-sos-pomidorowy-z-dyni,174235,fafiatko.html

    Sos doda witamin, smaku i zagęści zupę.

  2. Po wyłączeniu ognia zabieliłam zupę zahartowana śmietaną , doprawiłam solą i pieprzem i dodałam posiekany koperek.

    Życzę bardzo smacznego :D

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń