Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna, aromatyczna- lekko cynamonowa, prosta w wykonaniu- czego chcieć więcej. POLECAM! :)
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3158
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 528
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 147
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3158
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 528
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 147
Składniki
Ciasto: z mąki, margaryny, cukru pudru, jajek i proszku do pieczenia - wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części.
Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach wsypać budynie i cynamon oraz trochę cukru (do smaku) - wymieszać.
Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyć na blachę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną pergaminem. Następnie wyłożyć jabłka. na jabłka drugą część ciasta. Podziurkować widelcem. Upiec w piekarniku rozgrzanym do 180 st. Aż się ciasto zarumieni.
Aneks: pierwsze ciasto przed nałożeniem jabłek można lekko posypać bułką tartą. Można całkowicie zrezygnować z dodania cukru do jabłek - ja tak robię. W oryginalnym przepisie jabłek jest 2 kg - tę ilość można pomniejszyć max do 1,5 kg. W szarlotce na zdjęciu jabłek jest 1,8 kg- dokładnie :)
SMACZNEGO :)