Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Zupa z brązowej soczewicy"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 145
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 42
Składniki
Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając zeszklij. Dodaj kmin, smaż mieszając 1-2 min. Całość przełóż do garnka, dodaj marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz soczewicę. Wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziarenka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu 30-40 minut aż soczewica będzie miękka.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cukinię. Mieszając smaż 7-10 minut. Przełóż ją do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz ostrą mieloną paprykę i całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
70 minut. Porcja: 400 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie