Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z cieciorki i chorizo

Zupa z cieciorki i chorizo

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28003

Dodano:

Odsłon: 0

Przepis wart wypróbowania: "Zupa z cieciorki i chorizo"

Składniki

  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 gałązki tymianku
  • cukier
  • 1
  • 5 l bulionu
  • 1 puszka krojonych pomidorów bez skórki w zalewie
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 20 dag kiełbasy chorizo
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i bardzo drobno posiekaj. Rozetrzyj ze szczyptą soli. W dużym rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę.

  2. Przesmaż czosnek razem z gałązką rozmarynu. Dodaj otarte listki tymianku (część odłóż do dekoracji). Smaż 2-3 minuty. Zalej bulionem, doprowadź do wrzenia. Dodaj zmiksowane z zalewą pomidory z puszki. Gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

  3. Ciecierzycę osącz. Dodaj do zupy. Gotuj razem jeszcze 5 minut. Dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Chorizo pokrój w półplasterki, usmaż na suchej patelni. Dodaj do zupy. Dekoruj odłożonym tymiankiem.

  4. Czas ok. 30 min; porcja – 310 kcal, cena 2,70 zł, 6 porcji.

  5. Jeśli chcesz użyć suszonych ziaren ciecierzycy, pamiętaj, że ich przyrządzenie wymaga czasu. Najlepiej jeszcze poprzedniego dnia zalać je wodą i odstawić do namoczenia. Następnie cieciorkę odlej, włóż do garnka, zalej świeżą wodą i gotuj bez dodatku soli do 2 godz. W razie zbierania się szumów, zmień wodę.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń