Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z czarnej rzepy

Zupa z czarnej rzepy

Autor: Dolcevita-in-my-kitchen

Przepisów i artykułów: 101 Ocena: 749

Dodano: 22.01.2018

Odsłon: 189

Zupa, którą znalazlam przed laty w gazecie pod nazwą zupa sylwestrowa. Pyszna, kremowa( po zmiksowaniu), lekko ostra od czarnej rzepy. Bardzo smaczna.

Składniki

  • 3 czarne rzepy
  • 5 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 litry bulionu
  • 1 łyżka masła+ 1 łyżka masła
  • 300 ml śmietany
  • 4 kromki chleba tostowego
  • pieprz, sól, ulubione przyprawy
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Ziemniaki i czarną rzepę obrać i pokroić w kostkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć cebulę i czosnek, wrzucić ziemniaki i rzepę, posmażyć ciągle mieszając. Zalać rosołkiem i ugotować, aż warzywa będą miękkie. Dodać sól, pieprz, ulubione przyprawy.

  2. Dodać śmietanę i całość zmiksować. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić chleb i podsmażyć. Zupę wlać do głebokich talerzy i udekorować grzankami. Smacznego :-)
    * w wersji codziennej zupy nie miksujemy, tylko podajemy warzywa w całości i dodajemy ser pokrojony w kostkę i pietruszkę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Docherro 22 stycznia Musi być pyszna,uwielbiam rzepę,a tu taka prosta i smaczna zupka:) Odpowiedzi: 3 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kucharka-amatorka 22 stycznia Nigdy jeszcze takiej zupy nie jadłam. A teraz mam przepis więc chyba spróbuję. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń