Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z dyni

Zupa z dyni

Autor:

Przepisów i artykułów: 8 Ocena: 137

Dodano:

Odsłon: 6025

Rozgrzewająca i sycąca zupa z dyni i kurczaka. Wyśmienita na chłodne listopadowe dni.

Składniki

  • 1 mała dynia
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • kawałek kłącza imbiru
  • mała czuszka chilli
  • sól
  • pieprz
  • łuskane pestki z dyni
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • kilka liści limonki kafirr (suszone lub mrożone)
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Obraną i pozbawioną pestek dynię kroję w grubą kostkę. Imbir pozbawiam skórki za pomogą małej łyżeczki i kroje w plastry, chilli pozbawiam pestek i rozdrabniam. Wszystkie te składniki, wraz z kilkoma listkami limonki gotuję do miękkości w bulionie warzywnym. Kurczaka myję i kroję w paseczki a następnie oprószam pieprzem i solą. Na patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam kurczaka, którego podsmażam na złoto (mięso zamiast smażyć można ugotować).

  2. Kiedy dynia jest już miękka odparowuję nadmiar płynu, wyciągam listki limonki a następnie dodaję mleko kokosowe i wszystko miksuję blenderem na gładką masę. Do zupy - kremu dodaję kurczaka, doprawiam solą i pieprzem. Pestki z dyni prażę na rozgrzanej patelni, trzeba tylko bardzo uważać aby się nie przypaliły. W czasie podawania, już na talerzu, posypuję zupę pestkami i natką pietruszki.

  3. S M A C Z N E G O ! ! !

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń