Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z fasolki szparagowej

Zupy

Autor: Maudie

Przepisów i artykułów: 186 Ocena: 2458

Dodano: 19.07.2012

Odsłon: 9553

Smaczna zupka,którą warto zrobić w sezonie na fasolkę szparagową

Składniki

  • mięso na zupę(u mnie małe skrzydło z indyka)
  • fasolka szparagowa, wedł uznania(u mnie 1/2 kg)
  • kasza jęczmienna lub pęczak do zagęszczenia zupki, według uznania,w zależności od ilości zupy
  • włoszczyzna
  • ziemniaki, 3-5
  • Natka pietruszki, pęczek
  • przyprawy według uznania:sól,vegeta,kostka rosołowa,co kto lubi, do smaku
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso zalać w garnku wodą i gotować.Fasolkę umyć,obrać i pociąć na mniejsze kawałki,włoszczyznę również oczyścić i pociąć według uznania.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

  2. Fasolkę wrzucamy jako pierwszą,ponieważ jest najtwardsza,a następnie pokrojoną włoszczyznę,ziemniaki i kaszę.Natkę pietruszki siekamy drobno i połowę dodajemy do zupy a drugą połowę zostawiamy do jej posypania.Zupę doprawiamy według uznania.Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 23 lipca 2012 TAK - fasolka szparagowa pod każdą postacią, również tej pysznej zupki

10 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 20 lipca 2012 Kuchcik-to zależy od tego w jakie kawałki pokroisz tą włoszczyznę.Ja kroję w bardzo małe(np marchewkę w cienkie plasterki),ziemniaki również kroję w dość małą kostkę,tak więc u mnie taka kolejność.Seler natomiast warto włożyć zawsze na końcu,ponieważ najszybciej traci witaminy.Każdy ma swój wypróbowany sposób gotowania,pozdrawiam:)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchcik2 20 lipca 2012 Według mnie włoszczyzna i ziemniaki są najtwardsze, a fasolka potrzebuje 5-7 minut i jest dobra, inaczej wyjdzie z niej pure fasolowe. Fasolka jest dobra ''al dente'', czyli trochę twarda, a nie rozgotowana. Może nie mam racji, ale tak mi się wydaje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń