Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Zupa z owoców czarnego bzu"
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 144
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 104
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22742
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 586
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 136
...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...
Odsłon: 144
CIEKAWOSTKA: Jarmuż zawiera wszystkie 9 aminokwasów potrzebnych do wytworzeni...
Odsłon: 104
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 22742
Składniki
Owoce myjemy, odrywamy od gałązek. Wrzucamy do gotującej się wody, po 15 minutach odcedzamy na sicie. Czysty sok przelewamy do garnka.
Sok z bzu mieszamy z cukrem, szczyptą soli, cynamonem oraz skórką cytrynową i doprowadzamy do wrzenia.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy zimnym winem. Wlewamy do zupy. Chwilkę gotujemy, energicznie mieszając.
Gruszki kroimy w cieniutkie plasterki (do zupy można też dodać inne pokrojone owoce, np. śliwki czy morele), wrzucamy do chłodnika. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku cukrem. Odstawiamy do ochłodzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy po łyżce do każdej porcji.
Czas przygotowania 30 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 102 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 9,2 g/Węglowodany 18 g
<strong>Przepis Hanny Szymkiewicz</strong>Źródło: Rewia