Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z Płaskowyżu (Yayla Çorbasi)

Zupa z Płaskowyżu (Yayla orbasi)

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 10

Dodano:

Odsłon: 1629

Jest to popularna zupa w całej Turcji. Do przecieru pomidorowego można dodać suszone liście mięty i paprykę. Można ją podawać z sokiem cytryny i czarnym pieprzem. W niektórych regionach wraz z innymi warzywami dodaje się tarte ziemniaki.

Składniki

3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Sposób przygotowania: Ryż gotować na wolnym ogniu przez około 25-30 minut do czasu gdy ryż będzie miękki. Dodać jogurtu, mąki i delikatnie rozbij jajko do miseczki, dobrze wszystko mieszając.

  2. Dolewaj stopniowo zupę, dokładnie mieszając. Dodaj powoli ryż, dopraw solą. Gotuj na wolnym ogniu jeszcze przez 10 minut

  3. Rozpuść margarynę na patelni, dodaj skruszoną miętę; posyp nią zupę. Podawaj na gorąco.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń