Do góry

Zupy Przepis na:

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Autor: GREGORHSPEED

Przepisów i artykułów: 1626 Ocena: 37643

Dodano: 26.03.2016

Odsłon: 4093

Uwielbiamy improwizację w kuchni...to poznawanie smaków, ich łączenie i zadowolenie, że wyszło. Dużą rolę w daniach odgrywają przyprawy.

Składniki

  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler korzeniowy
  • 5 łodyg selera naciowego
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 por (biała część)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki przyprawy arabskiej
  • 250 ml soku pomidorowego
  • 150 g mięsa mielonego z indyka
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Marchew, pietruszkę, seler korzeniowy, ziemniaki kroimy w kostkę. Por, czosnek, imbir siekamy.

    Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy wodą (1,2 l). Dodajemy przyprawę arabską, zagotowujemy i zmniejszamy płomień. Dolewamy sok pomidorowy.

    Z mielonego mięsa formujemy małe kulki, wrzucamy do zupy. Gotujemy 20 min, wrzucamy pokrojony w piórka seler naciowy.

    Całość gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pierzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mironina 11 kwietnia 2016 ciekawy przepis, najważniejsze w nim jest rzeczywiście dobre doprawienie. Mam w planie dzisiaj wypróbować, bo coś wreszcie trzeba zrobić z tym selerem leżącym w lodówce. Kulki mięsne zrobię z białej kiełbasy, bo akurat mam ;) Wspaniałe przepisy, jestem pod wrażeniem. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń