Do góry

Zupy Przepis na:

Żur

Żur

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14389

Dodano:

Odsłon: 231

zupa nie tylko na Wielkanoc.

Składniki

  • kilka kawałków białej kiełbasy
  • 4 kapelusze szuszonych prawdziwków
  • 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 4 liście laurowe
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • kilka plasterków wędzonego boczku
  • 4 ziemniaki
  • pół litra zakwasu na żur
  • 200 ml kremówki
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • czosnek
  • tarty chrzan
  • 6 jajek
  • świeży majeranek do dekoracji.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kiełbasę zalałem 2 l zimnej wody, dodałem grzyby, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe.
    Gotowałem pod przykryciem na małym ogniu i parzyłem ( czyli nie dopuściłem do zawrzenia, aby kiełbasa nie popękała ), ok. 30 minut. Zebrałem szumowiny. Wyjąłem kiełbasę.

    Cebule pokroiłem w cienkie piórka. Na patelni rozgrzałem masło, wrzuciłem cebulę, zeszkliłem, lekko zezłociłem. Dołożyłem pokrojony w paski boczek, wymieszałem aż zaczął się wytapiać.

    Ziemniaki obrałem, opłukałem, pokroiłem w kostkę. Razem z cebulą i boczkiem wrzuciłem do gotującego się wywaru z białej kiełbasy, gotowałem aż ziemniaki były miękkie.

    Zakwas na żurek wymieszałem z litrem zimnej wody, stale mieszając wlałem do wywaru i nie przerywając doprowadziłem do wrzenia. Gotowałem na małym ogniu ok. 5 minut.

    Śmietanę rozprowadziłem kilkoma łyżkami zupy, dodałem czosnek i chrzan, zmiksowałem dokładnie i mieszając wlałem do zupy. Ponownie zagotowałem. Doprawiłem do smaku solą i pieprzem. Kiełbasę pokroiłem na kawałki, dodałem do zupy Rozlałem zupę. Do każdego talerza dołożyłem cząstki jajka ugotowanego na twardo, udekorowałem majerankiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń