Do góry

Przetwory Przepis na:

Żurawinowa konfitura

Żurawinowa konfitura

Autor: Obserwator

Przepisów i artykułów: 651 Ocena: 12890

Dodano: 18.10.2017

Odsłon: 2712

W sprzedaży pojawiła się żurawina. Moja propozycja na konfiturę.

Składniki

  • 2 duże pomarańcze
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka białego cukru
  • 8 goździków
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 700 g świeżej żurawiny
  • 30 ml balsamicznego octu figowego
  • 150 ml Sherry
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Pomarańcze wyszorowałem pod ciepłą woda, skrobaczką do cytrusów obierałem skórkę, a sok wycisnąłem do szklanki (powinniśmy otrzymać około pół szklanki soku). Dodałem tyle wody by otrzymać pełną szklankę.
    W szerokim rondlu o grubym dnie zagotowałem wodę z sokiem, dodałem goździki i gałkę muszkatołową. Chwilkę gotowałem.
    Dodałem cukier i mieszałem do całkowitego jego rozpuszczenia ( na małym ogniu). Żurawinę opłukałem na sitku, lekko osuszyłem i dodałem do rondla wraz ze skórką z pomarańczy.

  2. Całość doprowadziłem do wrzenia i gotowałem przez 15 minut. Dodałem ocet, mieszając gotowałem kolejne 15-20 minut.
    Po sprawdzeniu konsystencji konfitury - nie powinna być bardzo płynna, ale nie może być ścięta, dodałem Sherry i gotowałem jeszcze 5 minut na małym ogniu.
    Gorącą konfiturę przełożyłem do przygotowanych wcześniej słoików.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

izek 18 października Jestem ogromną fanką dżemów i konfitur, ale przyznam się, że żurawinowej jeszcze nie jadłam! I w weekend zrobię konfiturę z Twojego przepisu! :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń