Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Żurawinowy keks z limonkową nutą"
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 338
Składniki
Limonki polej wrzątkiem, wytrzyj do sucha, z jednej zetrzyj skórkę, drugą cieniutko obierz, formując ze skórki spiralki. Z miąższu limonek wyciśnij sok. Żurawinę wrzuć do garnka, zalej 100 ml lemoniady, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 2 minuty. Odstaw do wystudzenia.
Masło utrzyj ze startą skórką limonki, cukrem i cukrem waniliowym. Kiedy masa będzie już puszysta i jasnokremowa, kolejno wbijaj jajka, nadal ucierając. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, porcjami połącz z masą maślaną. Domieszaj pozostałą lemoniadę i namoczoną żurawinę.
Podłużną foremkę posmaruj tłuszczem, oprósz maką. Nałóż przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez godzinę. Ew. ok. 10 minut przed końcem pieczenia przykryj ciasto kawałkiem folii aluminiowej, aby wierzch zbytnio się nie przyrumienił. Upieczony keks studź 15 minut w foremce, potem przełóż na kratkę kuchenną.
Likier pomarańczowy wymieszaj z sokiem z limonek. Skrop ciasto i pozostaw do całkowitego wystudzenia. W tym czasie cukier puder wymieszaj z sokiem żurawinowym. Utrzyj na gładki lukier. Oblej nim keks. Odstaw do zastygnięcia. Przed podaniem udekoruj spiralkami skórki z limonki.
85 minut, 1 porcja ok. 400 kcalŹródło: Tina