Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Żurek na wędzonce z dymkami i jajkiem"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 263
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 195
Składniki
Wędzone żeberka pokrój na kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj listek laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około 60 minut. Wywar przecedź przez sito. Ponownie przelej do garnka.
Do wywaru dodaj zakwas i gotuj razem jeszcze 15–20 minut na małym ogniu. W tym czasie jajka włóż do lekko posolonej wody. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj jeszcze około 10 minut. Potem jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupek.
Kiełbasę, szynkę i boczek pokrój na kawałki. Jajka potnij na połówki. Czosnek obierz, rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy. Całość przypraw do smaku chrzanem, solą i pieprzem. Wymieszaj ze śmietaną i mocno podgrzej (nie gotuj). Żurek rozlej do talerzy. Do każdej porcji włóż kawałki wędliny, 1–2 połówki jajka na twardo i grubo posiekane dymki. Posyp świeżym majerankiem. Od razu podawaj.Źródło: Naj