Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek - prawdziwy śląski

Żurek - prawdziwy śląski

Autor:

Przepisów i artykułów: 23 Ocena: 752

Dodano:

Odsłon: 16851

niepowtarzalny smak na naturalnym zakwasie, łatwość przygotowania

Składniki

  • zkawas żurku sląskiego, o,5 l
  • ziemniaki, 4 szt
  • pieczarki, 15 dkg
  • grzyby suszone, 5 sz
  • marchew, pietruszka, seler
  • czosnek - 1/2 główki, cebula - 1 szt
  • jajka na twardo, 4 szt
  • kiełbasa biała surowa, kiełbasa np, śląska
  • Boczek wędzony, 1 gruby plaster
  • majeranek
  • vegetta, kostka grzybowa, sól, pieprz
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. przygotowujemy wywar, tj. marchewka, pietruszka, seler, vegetta, drobno pokrojone w kosteczkę ziemniaki i uprzednio namoczone grzyby suszone. Gdy lekko zmiękną ziemniaki dodajemy kiełbasę i boczek przysmażone na patelni, pokrojone w kostkę. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się wywaru. Pęta białej kiełbasy dodajemy do garnka. (tyle sztuk, ile talerzy zupy - dla każdego po kiełbasce). Pieczarki dusimy w garnku i dodajemy do wywaru. Gotujemy ok. 10 min.

  2. Wlewamy dobrze rozmieszany zakwas ciągle mieszając w celu zapobiegnięcia powstaniu grudek. Gotujemy jeszcze chwilę i dodajemy 1/2 wyciśniętej główki czosnku. Po kilku minutach doprawiamy zupę do smaku i dodajemy pokrojone jajka ugotowane na twardo. Po wyłączeniu ognia pod zupą, dodajemy dużą ilość majeranku. Smacznego.

  3. Dla gotujących spoza Śląska, przepis na prawdziwy zakwas, (śląski zakwas jest z założenia, gęsty, o ciemnej barwie i kwaśny ): * 100 g mąki żytniej razowej * kilka ząbków czosnku * liść laurowy * ziele angielskie, * kawałek skórki chleba razowego. Mąkę wymieszać z 500 ml ciepłej, przegotowanej wody. Dodać czosnek, skórkę i przyprawy. Wlać do kamiennego garnka, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 4-5 dni, (gdy zacznie kiśnieć ma kwaskowaty smak).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madziak 15 lutego 2010 Moja ulubiona zupka ;) Pożywna, kwaskowa i sycąca. Nie ma nic lepszego na zimowy obiad.

20 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń