Do góry

Zupy Przepis na:

Żurek wegetariański

Żurek wegetariański

Autor:

Przepisów i artykułów: 4 Ocena: 49

Dodano:

Odsłon: 7668

Lekki i pyszny żurek w wersji wege

Składniki

  • woda 2 l
  • żurek (zakwas) 3/4 l
  • kiełbaski sojowe wędzone 4 szt.
  • cebula 1 szt.
  • czosnek 2-3 ząbki
  • starty chrzan 1 łyżka
  • majeranek 1 łyżeczka
  • grzyby suszone 5-6 szt.
  • liście laurowe 2 szt.
  • ziele angielskie 3 szt.
  • olej 3-4 łyżki
  • sól wędzona 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wlać wodę do garnka, dodać pokrojony czosnek, grzyby, liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu ok. 30 minut.

  2. Na rozgrzany olej wrzucić pokrojoną drobno cebulę, pokrojone kiełbaski sojowe i smażyć aż cebula będzie miała złoty kolor, a kiełbaski sojowe będą dobrze zarumienione.

  3. Cebulę i kiełbaski sojowe dodać do gotującej się wody, a następnie wlać żurek (zakwas).

  4. Gdy całość się zagotuje, dodać sól wędzoną, chrzan, roztarty w dłoniach majeranek i doprawić solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez ok. 10 minut.

  5. Żurek można podawać z tofu, jajkiem lub ze śmietaną.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń