Do góry

Dania główne Przepis na:

Żurek z kiszoną kapustą

Żurek z kiszoną kapustą

Autor:

Przepisów i artykułów: 471 Ocena: 7300

Dodano:

Odsłon: 5213

Trochę nietypowy żurek z kiszoną kapustą i drobiowymi nóżkami. Ale za to bardzo pyszny.

Składniki

  • 2 całe udka kurczaka
  • po 2 marchewki i pietruszki - 2-3 ziela angielskie
  • 5 ząbków czosnku
  • kapusta kiszona 290 g
  • 2 łyżki śmietany 18 %
  • żurek w torebce
  • 5 jajek na twardo
  • majeranek
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka kurczaka oraz warzywa zalać zimną wodą, dodać ziele angielskie, liść laurowy, 2 ząbki czosnku i gotować do miękkości mięsa.
    Ja rosół gotowałam dzień wcześniej.
    Warzywa i ugotowane mięso wyjąć z garnka, wywar przecedzić.
    Ja otrzymałam 1 l wywaru.
    Mięso oddzielić od kości.

  2. Kapustę posiekać, lekko przepłukać i gotować w wywarze do miękkości około 30 minut. Dodać 1-2 listki laurowe.

  3. Żurek wymieszaj z 200 ml chłodnej wody i 2 łyżkami śmietany.
    Pod koniec gotowania wlać przez sitko żurek, dodać majeranek , 3 rozgniecione ząbki czosnku i kawałki mięsa.
    Gotować jeszcze około 5 minut.

  4. Podawać z połówkami ugotowanego jajka, ew, doprawić solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń