Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Teraz będzie w połowie tak samo jak u Ewy ale tylko w połowie. Przepis na to ciasto mam od jakiegoś czasu.Krem który obie robimy tak samo jak dla mnie jest super tak więc polecam. Sama mam zamiar wypróbować je na sposób Ewy czyli na kruchym cieście:-))
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 166
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 83
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 53
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7829
Chcę Wam dziś przedstawić przepis na bardzo delikatne i po prostu wspaniałe c...
Odsłon: 166
Przepyszne jako dodatek do obiadu. Bardzo dobrze smakują samodzielnie.
Odsłon: 83
Dzisiaj placki ziemniaczane przygotowane trochę inaczej jak za zwyczaj. Plack...
Odsłon: 53
Soczyste i aromatyczne danie na obiad, które przygotujesz w pół godziny. Z do...
Odsłon: 14
Przepis dnia
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 7829
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać powoli cukier po łyżce nadal ubijając. Następnie dodajemy po jednym żółtku i ciągle ubijamy. Na koniec dodajemy partiami wymieszaną z kakao mąkę i delikatnie najlepiej drewnianą łyżką mieszamy. W ten sposób ładnie go napowietrzymy i upiecze się nam puszysty biszkopt. Wylewamy go na tortownicę 20 - 22 cm. Smarujemy i wysypujemy tylko jej dno. Bokami ładnie nam się przyklei i nie opadnie a przynajmniej nie powinien opaść:-)))Pieczemy w 170 stopniach 35 - 40 minut. Ciasto studzimy i kroimy na dwa blaty. Możemy też delikatnie odkroić wierzch który jest zrumienioną słodką skorupką na której nie koniecznie będzie się trzymał krem. Ciasto możemy również upiec w prostokątnej blaszce 28x23
Wszystkie składniki na masę za wyjątkiem masła połączyć i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego słoika, szczelnie zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. Następnego dnia ubić masło na puch i dodawać po łyżce masy ze słoika. Można to ciasto zrobić na dwa sposoby: 1) posmarować blat dżemem i tu faktycznie pasuje dżem porzeczkowy na dżem wyłożyć większą część kremu i przykryć drugim blatem na wierzch którego wykładamy resztę kremu i posypujemy gorzką startą czekoladą. 2) biszkopt upieczony w prostokątnej formie ścinamy jedynie wierzch smarujemy dżemem a na to wykładamy całość kremu po czym posypujemy tartą czekoladą.