Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...to koniec lata, jeden z tych dni, gdy słońce blednie, a ogród lśni. Weranda, to najlepsze miejsce, gdzie można delektować się tym pysznym ciachem. Do tego jeszcze filiżanka aromatycznej kawy... i jesteśmy w siódmym niebie...:):)
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 298
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 387
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 88
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 125
Doskonały w smaku sernik śmietankowo-kakaowy na ciasteczkowym spodzie, upiecz...
Odsłon: 298
Polecam. Zwykła bułeczka. Wybornie smakuje z kubkiem mleka.
Odsłon: 387
Pyszny i efektowny sposób na świąteczną rybę.
Odsłon: 88
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, usztywnić cukrem. Kolejno dodawać żółtka i ucierać. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Przesiać do jajek i delikatnie połączyć. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia foremki ( 23 x 33 cm ). Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 25 min. Po upieczeniu ciasto wystudzić. Zdjąć papier i ponownie ciasto umieścić w foremce. Z 1 litra mleka odlać ok szklankę mleka. Większą część mleka zagotować, a w pozostałym rozprowadzić budynie, mąkę, żółtka i cukier. Wlać do gotującego się mleka. Mieszać i gotować na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło roślinne spienić i stopniowo dodawać ugotowany budyń. Gotowy krem podzielić na dwie części. Do jednej części dodać nutellę, posiekane drobno orzechy i namoczone wcześnie w rumie rodzynki, startą w wiórki czekoladę deserową. Pomieszać. Brzoskwinie odsączyć z syropu na sicie i drobno pokroić. Do drugiej części kremu dodać pokrojone brzoskwinie i startą w wiórki białą czekoladę. Biszkopt w foremce nasączyć syropem spod brzoskwiń. Wyłożyć ciemny krem z orzechami, rodzynkami, czekoladą. Ładnie wyrównać. Przykryć ciemnymi herbatnikami. Na ciemne herbatniki wyłożyć jasny krem z brzoskwiniami i białą czekoladą. Ładnie wyrównać i przykryć jasnymi herbatnikami. Wstawić do lodówki. Śmietanę zagrzać i dodać czekoladę deserową i mleczną. Najlepiej w małych kawałkach. Podgrzewać, mieszać aż czekolada się rozpuści. Wystudzić, ale jeszcze ciepłą wylać na jasne herbatniki. Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Ciasto najlepiej chłodzić w lodówce całą noc. Podać w blasku ciepłych promieni słońca z aromatyczną kawą. Smacznego.