Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe, kruche z czekoladą - świetnie wyglądają i tak samo smakują... :)
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12968
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4710
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10556
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6095
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5338
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12968
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4710
Składniki
Miękkie masło ucieramy mikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy w kilku partiach cukier i dalej miksujemy, aż do uzyskania puszystej masy. Na końcu wbijamy jajko oraz wlewamy esencję waniliową i dalej miksujemy. W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i etapami wsypujemy do masy. Orzechy i czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta.
Miskę z powstałym ciastem przykrywamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy na ok. godzinę do lodówki.
Przygotowujemy dwie blaszki i wykładamy je papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 180° C. Wyciągamy z lodówki ciasto i układamy je w kształcie placuszków o średnicy ok. 5-6cm na blaszce, pamiętając o zachowaniu odległości ok. 3cm między nimi.
Ciasteczka pieczemy 15 minut. Najlepiej smakują z zimnym mlekiem.... Mniam! :)