Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Amerykańska szarlotka"
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 231
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 527
Składniki
Czas przygotowania 130 minut. Cena porcji ok. 0,70 zł
Z mąki, cukru pudru, soli i miękkiego masła ucieramy ciasto. Kiedy się połączą, dodajemy żółtka i wodę. Ciasto formujemy w kulę i zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 50 minut.
W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne, jabłka kroimy w plastry. Przekładamy je do miski. Zasypujemy mąką, cukrem i startą gałką muszkatołową.
Ciasto wyjęte z lodówki dzielimy na dwie części i każdą rozwałkowujemy. Jedną częścią wykładamy formę do pieczenia. Wyrzucamy na nią jabłka. Drugą część ciasta kroimy w paski o szerokości 2 cm i układamy je na warstwie jabłek, tworząc kratkę. Na brzegach mocno sklejamy.
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160°C. Włączamy termoobieg. Pieczemy 60 minut.
Wartość odżywcza porcji 239 kcal Białko 2,5 g/Tłuszcz 11 g/Węglowodany 35 gŹródło: Rewia