Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka z dodatkiem amoniaku. Z pewnością ten przepis doskonale jest znany naszym babciom. Zrobicie je z prostych składników. Wystarczy Wam mąka, masło lub margaryna, żółtka jaj, cukier, amoniak i śmietana. Amoniaczki po upieczeniu należy przełożyć do suchego szczelnego pojemnika. Przechowywyane w taki sposób zachowają świeżość nawet do 2-3 tygodni.
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 44
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 118
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2821
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4187
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 44
zapraszam Was na dość ciekawe ciasto, które może większości z Was kojarzy się...
Odsłon: 118
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 2821
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 4187
Składniki
Śmietanę przełóż do miseczki. Dodaj łyżeczkę amoniaku. Składniki wymieszaj. Odstaw na bok na około 5 minut, aż amoniak zacznie pracować.
Mąkę przesyp do miski, dodaj startą na tarce margarynę, wsyp cukier, wbij 4 żółtka (bez białek). Na koniec dodaj śmietanę z amoniakiem. Z podanych składników zagnieć jednolite ciasto.
Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą z nich rozwałkuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek lub szklanki wytnij ciasteczka.
Amoniaczki przełóż na blachę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasteczka piecz przez około 15 minut.
Upieczone ciasteczka odstaw do wystudzenia. Przechowuj w szczelnym, suchym pojemniku.