Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto kisielowo - makowe z ananasem- bardzo smaczne, ale także bardzo pracochłonne. Jednak na pewno zrobi furorę podczas rodzinnego przyjęcia :)
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 219
Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...
Odsłon: 49
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 219
Składniki
CIASTO KISIELOWE - Oddzielić żółtka od białek. Masło rozetrzeć mikserem z cukrem pudrem i dodawać po jednym żółtku, następnie dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i kisiel prosto z torebki.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dokładać pianę do masy żółtkowej i delikatnie mieszać ŁYŻKĄ!!! Gdy ciasto będzie gładkie, przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20 minut w temp. 180 stopni.
CIASTO MAKOWE- Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, aby masa się utrwaliła (mieszać mikserem), następnie powoli dodawać mak, kokos, mąkę i proszek do pieczenia - MIESZAĆ ŁYŻKĄ!!! Piec w temp. 180 stopni ok. 15 - 20 minut.
MASA: Ugotować budynie - na 2 budynie zużyć 750 ml mleka, gdyż masa budyniowa musi być bardzo gęsta. Budyń ostudzić pod przykryciem, żeby nie zrobiła się skorupa na wierzchu. Kostkę masła utrzeć z cukrem pudrem i dodać ostudzony budyń. Mieszać ostrożnie, żeby masa nie zważyła się.
Ciasto kisielowe skropić spirytusem i posmarować powidłami śliwkowymi. Następnie rozsmarować ok. 2/3 masy. Przykryć plackiem makowym, który także należy skropić spirytusem. Rozsmarować na wierzchu i bokach resztę masy. Na górze ułożyć pólplasterki ananasa i posypać kokosem. Smacznego!!!