Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku"
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35694
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1204
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1756
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6008
        
        Składniki
Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek i żurawiny) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość wymieszaj łyżką.
Podłużną formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Marcepan zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Wytnij prostokąt o wymiarach ciasta. Ze skrawków marcepanowego placka wytnij foremkami dekoracje. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią ciasto. Przykryj marcepanowym plackiem. Ułóż dekoracje. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić żurawiną oraz gałązką rozmarynu.Źródło: Tina