Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Angielski keks rumowy w marcepanowym płaszczyku"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1416
Polecam.
Odsłon: 221
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 25
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7984
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1416
Polecam.
Odsłon: 221
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 25
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 246
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7984
Składniki
Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek i żurawiny) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość wymieszaj łyżką.
Podłużną formę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę. Upieczone ciasto pozostaw w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do wystudzenia.
Marcepan zagnieć, rozwałkuj na stolnicy oprószonej cukrem pudrem. Wytnij prostokąt o wymiarach ciasta. Ze skrawków marcepanowego placka wytnij foremkami dekoracje. Konfiturę podgrzej, przetrzyj, posmaruj nią ciasto. Przykryj marcepanowym plackiem. Ułóż dekoracje. Dodatkowo ciasto możesz ozdobić żurawiną oraz gałązką rozmarynu.Źródło: Tina