Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Angielski keks z rumem i żurawiną"
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 145
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31328
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 421
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 145
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31328
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 421
Składniki
Czas przygotowania: 90 minut. 1 porcja: 310 kcal. Cena porcji: 1,15 zł
Bakalie przebierz, opłucz, skrop rumem, odstaw, aby nasiąkły alkoholem. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasnokremową masę. Domieszaj rdzeń wanilii, a następnie kolejno wbijaj jajka, stale ucierając ciasto mikserem.
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami połącz z masą maślano-jajeczną. Mieszaj, aż ciasto będzie gładkie.
2. Namoczone bakalie (oprócz rodzynek) pokrój na kawałeczki. Dodaj do ciasta razem z żurawiną. Całość dobrze wymieszaj łyżką. 3Blachę posmaruj tłuszczem, oprósz bułką tartą. Na spodzie rozsmaruj przygotowane ciasto. Wierzch wygładź.
Keks wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz godzinę.
Upieczone ciasto pozostaw na w formie przez 5–10 minut, następnie wyjmij je, przełóż na kratkę kuchenną i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Zimny keks posmaruj bitą śmietaną i udekoruj konfiturą żurawinową.Źródło: Tina