Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W Polsce tradycyjnie przygotowujemy z wyprzedzeniem piernik staropolski, w Anglii, w październiku piecze się Christmas fruit cake. Ciasto pełne suszonych owoców i bakalii, mocno nasączone Brandy.
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19850
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 19850
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 483
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 493
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6902
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1242945
Składniki
Skórkę oraz sok z pomarańczy i cytryny przełożyć do garnka dodać brandy, suszone owoce, cukier i masło. Całość zagotować i od momentu zagotowania gotować jeszcze 5 minut, co jakiś czas mieszając.
Zagotowaną masę przełożyć do miski i odstawić do wystygnięcia na około 30 minut. Kiedy masa przestygnie dodać do niej pozostałe składniki i dobrze wymieszać łyżką. Wysoką tortownicę o średnicy 20 cm wyłożyć podwójną warstwą pergaminu, a ścianki tortownicy na zewnątrz owinąć kilkakrotnie złożoną gazetą i przewiązać sznurkiem. Patrz film. W przypadku gazowych piekarników, formę zabezpieczyć tylko od środka.
Dobrze wymieszaną masę przełożyć do tortownicy piec w 150 st. C. funkcja piekarnika góra – dół, przez 2 godziny. Upieczone ciasto dobrze wystudzić najlepiej 24 godziny. Schłodzone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć 2 łyżkami brandy.
Ciasto owinąć pergaminem i przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Na 2 tygodnie przed Świętami na ciasto wyłożyć masę marcepanową, a na kilka dni przed masę cukrową. Ciasto ozdobić według uznania. Smacznego!