Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aniołek to lekkie, puszyste i niezwykle białe ciasto upstrzone kilkoma kroplami czekolady. Jest wyjątkowo proste w przygotowaniu, dlatego poradzą sobie z nim nawet początkujący kucharze. A efekt? Iście niebiański. Koniecznie zapiszcie sobie przepis, bo będziecie do niego nie raz powracać.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1908
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6315
Polecam.
Odsłon: 343
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 789
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 350
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec dodając stopniowo cukier, ciągle ubijając. Kiedy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodawaj po jednym żółtku, delikatnie mieszając. Przesiej mąkę i delikatnie wmieszaj ją do masy jajecznej. Wylej ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 20x30. Wstaw ją do piekarnika nagrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez około 25-30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. Podziel na dwa blaty.
Przygotuj syrop cukrowy. W małym garnku połącz wodę z cukrem. Podgrzewaj na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się całkowicie rozpuści. Zdejmij z ognia, dodaj alkohol i odstaw do ostygnięcia. Każdy blat nasącz dobrze przygotowanym syropem.
Przygotuj krem. Żelatynę zalej 4 łyżkami zimnej wody i pozostaw do napęcznienia na około 5-10 minut. Następnie delikatnie ją podgrzej do rozpuszczenie, a potem ponownie ostudź do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę do mocnego zgęstnienia. Dodawaj stopniowo cukier puder i wanilię, a następnie wlej żelatynę. Kontynuuj ubijanie do całkowitej sztywności kremu.
Złóż ciasto. Na jeden z blatów nałóż połowę kremu. Przykryj drugim blatem i posmaruj drugą połową kremu.
Przygotuj czekoladowe kropelki. Rozpuść pokruszoną czekoladę z łyżką śmietanki. Pozostaw do ostudzenia. Nanieś kilka kropelek na wierzchu ciasta. Aniołka wstaw do lodówki do całkowitego schłodzenia, na co najmniej 4 godziny.