Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co mogę o niej powiedzieć? Babka jest szalenie lekka i wilgotna, a przy tym mocno cytrynowa. Mogę powiedzieć też, że z miejsca podbiła serca mojej rodziny. I naprawdę się temu nie dziwię – proste, a jednocześnie niezwykłe ciasta mają w sobie „to coś”.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1909
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 6320
Polecam.
Odsłon: 351
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 791
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 352
Składniki
WAŻNE! Wszystkie składniki, a szczególnie jajka i mascarpone powinny być w temperaturze pokojowej! Szklanka ma pojemność 250 ml. Forma do babki o średnicy 25 cm z małym kominem. Całe jajka dokładnie ubijamy z cukrem na puszystą, jasną masę. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy po łyżce serek mascarpone. Wszystko musi być dokładnie rozmiksowane. Kolejno cienkim strumieniem wlewamy roztopione i lekko przestudzone masło. Po krótki zmiksowaniu dolewamy sok i skórkę z cytryny. Mieszamy na najniższych obrotach. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy mikserem na najniższych obrotach lub drewnianą łyżką – tylko do połączenia składników. Ciasto będzie bardzo gęste.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę na babkę z kominem smarujemy obficie masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy, wierzch równamy. Wstawiamy do piekarnika. Babka piecze się 50-60 minut lub dłużej, do „suchego patyczka” – u mnie była w piecu dokładnie godzinę i pięć minut.
Kiedy babka wystygnie, robimy polewę. Jeśli mamy mikrofalówkę to podgrzewamy czekoladę i śmietankę w kilku partiach – na przykład co 20 sekund mieszając, aż składniki się połączą. Jeśli nie mamy mikrofalówki, to śmietankę mocno podgrzewamy, ale nie gotujemy. Zestawiamy z ognia, dodajemy czekoladę, odstawiamy na 2 minuty i potem dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną polewą polewamy ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi (mogą to być też wiórki kokosowe abo orzechy, można babkę posypać też cukrem pudrem, albo polać lukrem – co kto woli!). :)