Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ot baba! Klasyczna, puszysta, maślana baba. Niby nic niezwykłego w takiej babie nie ma, ale jakże ona urocza i pyszna ze szklanką zimnego mleka lub gorącej herbaty. Wbrew pozorom dobre ciasto drożdżowe nie jest wcale takie proste do upichcenia. Ten przepis ma ponad 60 lat i byłam go bardzo ciekawa. Teraz wiem, że z pewnością jeszcze do niego wrócę, zaczem i Wam polecam!
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1268
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4023
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1000
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 220
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1268
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 4023
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 1000
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY POLE BITWY Odmierzamy wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko delikatnie podgrzewamy w rondelku (nie zagotowujemy!)
ROBIMY ROZCZYN Drożdże rozkruszamy do miski, zasypujemy je łyżką cukru, a następnie zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i mieszamy, aby drożdże pięknie rozpuściły się w mieszance. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i rozprowadzamy ją delikatnie (nie musimy być dokładni, grudki mąki w niczym nie przeszkadzają). Taką miksturę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 15 minut. Pamiętajmy, że drożdże nie lubią przeciągów, powiewów i zimna, w związku z czym najlepiej, jeśli zamkniemy je np. w piekarniku lub szafce kuchennej.
ROBIMY CIASTO W czasie, gdy rozczyn pracuje, rozpuszczamy masło w małym rondelku i pozostawiamy do przestudzenia. Do miski z mąką dodajemy wyrośnięty rozczyn, a następnie kolejno: żółtka, pozostały cukier, cukier wanilinowy, pozostałe mleko oraz szczyptę soli. Mieszamy łyżką do wstępnego połączenia wszystkich składników i jako ostatnie wlewamy roztopione masło. Teraz warto zagnieść ciasto dłonią. Ten typ ciasta drożdżowego nie będzie pięknie odchodził od ręki przy wyrabianiu, powinien być raczej lepiący, acz pulchny. W żadnym wypadku nie dosypujemy już mąki. Staramy się przez kilka minut zagniatać ciasto tak, aby połączyć składniki w misce w jedną zwartą kulę, którą następnie przykrywamy ściereczką. Tak przygotowane ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez 1 godzinę.
ROBIMY BABĘ Formę do pieczenia babki smarujemy dokładnie masłem. Do wyrośniętego ciasta dodajemy rodzynki i zagniatamy przez chwilę tak, aby w miarę równomiernie rozprowadzić je w cieście. Gdy tak się stanie, przekładamy ciasto do formy i układamy je w niej równiutko... bo chcemy, aby równo urosło. Nie chcemy krzywej baby. Znów przykrywamy całość ściereczką i pozostawiamy do ostatniego wyrastania na 45 minut.
PIECZEMY BABĘ Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i wkładamy do niego wyrośnięte ciasto na 40 minut. Po wyciągnięciu z piekarnika pozwalamy upieczonej babie odetchnąć w formie przez ok 15 minut. Następnie wyciągamy ją z formy i studzimy całkowicie.
ROBIMY CYTRYNOWY LUKIER Nic prostszego... cukier puder wsypujemy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny i ucieramy łyżką do momentu, w którym oczom naszym ukaże się piękny, lejący gładki lukier. Natychmiast polewamy nim ostudzoną babę. Jeśli nie chcemy lukrować baby, możemy oczywiście po prostu posypać ją cukrem pudrem.