Pyszne babeczki biszkoptowe dwukolorowe. Do wykonania ciasta czekoladowego wykorzystałam ozdoby choinkowe z czekolady, których zawsze jest mnóstwo i nie wiadomo, co z nimi zrobić.
Babeczki biszkoptowe
Składniki
- MARGARYNA LUB MASŁO, 20 dkg + 1 łyżka
- cukier puder, 20 dkg
- mąka, 23 dkg
- cukier wanilinowy, 1 szt.
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- czekolada (mogą być ozdoby czekoladowe), 6 dkg
- jajka, 4 szt.
Składniki
- MARGARYNA LUB MASŁO, 20 dkg + 1 łyżka
- cukier puder, 20 dkg
- mąka, 23 dkg
- cukier wanilinowy, 1 szt.
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- czekolada (mogą być ozdoby czekoladowe), 6 dkg
- jajka, 4 szt.

Etapy przygotowania
Miękką margarynę i cukry ubić mikserem na puch. Dodawać po jednym jajku, nie przestając miksować. Gdy masa będzie puszysta, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma być gęste.
Czekoladę lub ozdoby pokruszyć i wraz z łyżką tłuszczu roztopić na parze. Z masy odjąć 1/3 i dodać do tego stopioną, ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Do papilotek nakładać ciasto jasne i ciemne w proporcji 2 do 1.
Piec 15-20 minut w temp. 140 stopni, termoobieg. Babeczki wychodzą delikatne i puszyste z chrupiącą skorupką. Smacznego. :)
Przepis w Waszym wykonaniu (7)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619
Ostatnio komentowane przepisy

Pyszne danie z brukselki i innych pieczonych warzyw z dodatkiem boczku z kasz...
Odsłon: 181

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 576

Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 619



Składniki
- MARGARYNA LUB MASŁO, 20 dkg + 1 łyżka
- cukier puder, 20 dkg
- mąka, 23 dkg
- cukier wanilinowy, 1 szt.
- proszek do pieczenia, 2 łyżeczki
- czekolada (mogą być ozdoby czekoladowe), 6 dkg
- jajka, 4 szt.
Miękką margarynę i cukry ubić mikserem na puch. Dodawać po jednym jajku, nie przestając miksować. Gdy masa będzie puszysta, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto ma być gęste.
Czekoladę lub ozdoby pokruszyć i wraz z łyżką tłuszczu roztopić na parze. Z masy odjąć 1/3 i dodać do tego stopioną, ciepłą czekoladę. Dokładnie wymieszać.
Do papilotek nakładać ciasto jasne i ciemne w proporcji 2 do 1.
Piec 15-20 minut w temp. 140 stopni, termoobieg. Babeczki wychodzą delikatne i puszyste z chrupiącą skorupką. Smacznego. :)
świetnie wyglądają i chętnie je wypróbuje! ;)
Rzeczywiście rewelacyjny pomysł z pozbyciem się tych czekoladek świątecznych. Muszę wypróbować.
heh, ja nie mam podobnego problemu, bo mój luby pochłania wszystko co czekoladowe, łącznie z ozdobami świątecznymi :-) ale przepis bardzo ciekawy :-)
Mirabelko, nadają się i czekoladopodobne - ja miałam część takich, część czekoladowych.
Właśnie te mikołajki, a po Wielkanocy zajączki i jajka to takie 'niewiadomocoztymzrobić', więc trafiają do ciast. :) Pozdrawiam.