Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Te babeczki bananowo-czekoladowe mają fantastyczny smak i są bardzo efektowne po rozkrojeniu. Ich wykonanie jest banalnie proste, więc ich przygotowaniu mogą towarzyszyć dzieci. Takie proste babeczki będą świetnym pomysłem na słodkie, drugie śniadanie, smakowity przysmak na pikniku albo efektowny deser, jeśli ułożysz obok gałkę waniliowych lodów i polejesz wszystko czekoladą.
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4408
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 67
Chcesz przenieść smak domowej kuchni na wyższy poziom? Nasz przepis na paszte...
Odsłon: 4408
Placki z kaszy jaglanej z miodem i z owocami (borówki, maliny, bbanany - doda...
Odsłon: 67
Składniki
Czekoladę posiekaj lub połam, dolej mleko i rozpuść w kąpieli wodnej, odstaw do przestudzenia. W misce wymieszaj przesianą mąkę, kakao, sól, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. W osobnej misce utrzyj miękkie masło z cukrem, wbijaj po jednym jajku, aby otrzymać puszystą masę. Następnie stopniowo wlewaj przestudzoną czekoladę i miksuj dalej. Po łyżce dodawaj mączną mieszankę i wymieszaj ciasto. Powinno być gęste, ale jeśli wyszło za gęste, dolej więcej mleka.
Banany pokrój w grubsze plasterki. Przygotuj foremkę na klasyczne muffinki i włóż do środka papilotki. Do każdej papilotki włóż łyżkę czekoladowego ciasta, ułóż plasterek banana i uzupełnij ciastem. Postępuj podobnie do pełnego wykończenia składników.
Blaszkę z babeczkami wstaw do pieca nagrzanego do 180°C na ok. 20-30 minut. Gotowe babeczki czekoladowo-bananowe wyjmij do ostudzenia, a przed podaniem polej rozpuszczoną czekoladą.