Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser na Halloweenowy wieczór! Krwawe babeczki cytrynowe zaskoczą wszystkich gości
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5158
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2171
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6921
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5158
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2171
Składniki
W misce ucieramy masło wraz z cukrem, dodajemy do niego po jednym jajku. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, aromatyzujemy skórka z cytryny (owoc należy sparzyć i wyszorować). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy margaryn i posypujemy bułką tartą. Zagłębienia uzupełniamy ciastem pamiętając, ze to urośnie. Powinniśmy uzyskać około 12 babeczek. Na środku umieszczamy po łyżeczce dżemu w kolorze czerwonym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut.
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (spokojnie można to zrobić trzepaczką), dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy i utrwalany nią śmietankę. Śmietankę nakładamy na wystudzone ciasto muffinkowe (ja zrobiłam to szprycą). Bitej śmietany otrzymamy dosyć dużo, dlatego możemy śmiało dekorować nią Dextery. babeczki skrapiamy syropem/frużeliną i wbijamy „szkło” przygotowane wcześniej.
składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy powoli na niewielkim ogniu. Gotujemy dłużej niż nam się wydaje – do momentu aż masa zacznie się delikatnie karmelizować. Wylewamy szkło na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – nie mieszamy na żadnym etapie. Mieszanie spowoduje, że nasza masa będzie mniej klarowna. Szkło studzimy i łamiemy na kawałki.