Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowny deser na Halloweenowy wieczór! Krwawe babeczki cytrynowe zaskoczą wszystkich gości
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Taki słodki drobiazg do kawy. Polecam. Zrobienie takich ciasteczek, to dosłow...
Odsłon: 2934
Takie ogórki konserwowe bardzo dobrze smakują. Polecam.
Odsłon: 882
Pyszny, delikatny deser. Pianka rozpływa się w ustach. Mus dyniowy dodaje wyr...
Odsłon: 2425
Półka w spiżarni zawsze ugina się pod ciężarem takich słoiczków. Jest kilka p...
Odsłon: 6748
Składniki
W misce ucieramy masło wraz z cukrem, dodajemy do niego po jednym jajku. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, aromatyzujemy skórka z cytryny (owoc należy sparzyć i wyszorować). Foremkę do muffinek wykładamy papilotkami lub smarujemy margaryn i posypujemy bułką tartą. Zagłębienia uzupełniamy ciastem pamiętając, ze to urośnie. Powinniśmy uzyskać około 12 babeczek. Na środku umieszczamy po łyżeczce dżemu w kolorze czerwonym. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez mniej więcej 20 minut.
dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno (spokojnie można to zrobić trzepaczką), dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy i utrwalany nią śmietankę. Śmietankę nakładamy na wystudzone ciasto muffinkowe (ja zrobiłam to szprycą). Bitej śmietany otrzymamy dosyć dużo, dlatego możemy śmiało dekorować nią Dextery. babeczki skrapiamy syropem/frużeliną i wbijamy „szkło” przygotowane wcześniej.
składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy powoli na niewielkim ogniu. Gotujemy dłużej niż nam się wydaje – do momentu aż masa zacznie się delikatnie karmelizować. Wylewamy szkło na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – nie mieszamy na żadnym etapie. Mieszanie spowoduje, że nasza masa będzie mniej klarowna. Szkło studzimy i łamiemy na kawałki.